Studiereise til Finnmark for Vg3 studiespes. med humanistiske fag

Vg3 studiespes. med humanistiske fag dro på studietur til Finnmark 14.–18. oktober. Vi skulle studere Finnmarks krigshistorie, stifte nærmere bekjentskap med Sápmi, undersøke Norges postkoloniale arv gjennom samisk kultur og historie, og få et innblikk i Norges helleristninger.

Først gikk reisen til Kirkenes for å besøke Grenselandsmuseet og Frigjøringsmonumentet. På Grenselandmuseet møtte vi en sterk fortelling om hvor hard okkupasjonen var i nord, brenningen av Kirkenes, og den sovjetiske frigjøringen. 

Deretter kjørte vi gjennom Finlands dype, øde skoger og fikk kjøpt masse finsk godteri. Steingrímur gikk for lakrispipe. I Kautokeino fikk vi en fantastisk omvisning på den samiske høyskolen. Vi var også så heldig å få møte en av lærerne, professor Ánte Mikkel Gaup, som satt og ventet på oss i lavvoen. Rundt bålet innviet han oss i joikens magiske verden. Etter mange fortellinger og joiker fikk han til slutt hele klassen med på joiken om Tana-Maja. Oppløftet av samværet i lavvoen vandret vi videre til Juhls sølvsmie, hvor vi fikk foredrag og omvisning i et unikt bygg, som vitner om et unikt livsverk. 

Steingrímur med finsk lakrispipe

I Karasjok fikk vi et glimt av Sametinget og overnattet i spesialdesignede hytter på Engholm husky lodge. Vi fikk være med på mating og kosing av huskyer og fikk høre livshistorien til Sven Engholm. 

I Alta besøkte vi Verdensarvsenteret for bergkunst, og fikk en guidet omvisning i det største feltet med helleristninger i Nord-Europa. Siste middag spiste vi sammen på den samiske restauranten Sami siida, hvor vi fikk besøk av Vilma, som gikk ut av vg3 media i fjor. Nå går hun på Alta folkehøyskole på linjen Opplev Nord-Norge. 

Tusen takk for en interessant, inspirerende og rent ut sagt uforglemmelig tur!

1/5

Fant du ikke svaret du søkte etter?

Våre rådgivere er tilgjengelig for deg. Ta kontakt med oss, og spør om det du lurer på.