Lesetips for sommerferien fra klasse 1E

Lurer du på hva du skal lese i sommer? Klasse 1E har varmet opp til ferien ved å teste utendørs lesing av selvvalgte bøker. Her finner du våre beste lesetips:...

Lesende ungdommer på gravlunden

Elena anbefaler Farvel til Eddy Bellegueule, skrevet av Edouard Louis.
Boken er en roman og den ble utgitt på Aschehoug i 2015.

Denne boken får deg til å tenke over hvordan familien og samfunnet du er født inn i har alt å si! Hva har fått denne unge forfatteren til å bytte navn og starte livet på nytt igjen? Denne sanne historien fenger deg fra begynnelse til slutt og gir deg noe å tenke på.. 

Dette er den første romanen til Édouard Louis. Den ble utgitt på fransk i 2014 og ble raskt en sensasjon både i Frankrike og internasjonalt. Forfatteren forteller om sin egen oppvekst et småbymiljø preget av arbeidsledighet, fattigdom og manglende tro på fremtiden. Vold er dagligkost, og det gjelder å vise at man er en av gutta. Eddy Bellegueule, som er forfatterens opprinnelige navn, passer ikke inn en verden der gutter skal slåss og spille fotball. Han er mer interessert i teater og dans og blir raskt stemplet som «homo». Gjennom hele oppveksten blir han mobbet, både på skolen og hjemme i sin egen familie. Boka er fortellingen om Eddys arbeid med å oppfinne seg selv på nytt. For å komme ut av rollen som offer måtte han skape seg et annet liv: Flytte hjemmefra, ta utdannelse, lære seg en mindre aggressiv måte å snakke på — og bytte ut arbeiderklassenavnet sitt med et nytt, mer dannet navn. Dette er en sterk historie fra et miljø mange blir overrasket over at fortsatt finnes i dag. Og det er fortellingen om en utstøtt gutt som allerede som 22-åring ble anerkjent som en av Frankrikes viktigste samtidsforfattere. Anbefales! 

Mille anbefaler Bienes Historie av Maja Lunde
Boken ble utgitt i 2015.

Den er bygget opp av tre forskjellige historier, hvor biene har en viktig rolle. Fortellingene handler også mye om familie, livsvalg og samfunnsutvikling. De tre historiene er satt i tre helt forskjellige tider: 1852, 2007 og 2098. I 1852 lever William som bygger en ny type bikube, i 2007 George som er birøkter, og i 2098 lever Mao som må utføre bienes oppgaver siden de ikke eksisterer lenger.

Det at årene og samfunnene er så forskjellige gjør boka ganske spennende å lese. Det var litt vanskelig i starten å skjønne hva som skjedde siden man hoppet fram og tilbake så mye, men etter hvert var det bare mer interessant. Å lese en historie som er satt i 1852 og så en om 2098 er ganske tankevekkende, for det er så ulike liv de lever, og sette de opp mot hverandre gjør at man legger godt merke til hvordan samfunnet de lever i er. Karakterene i boka er som ekte mennesker som har flere sider ved seg, og man kan leve seg inn i problemene deres. Jeg hadde ikke noe problem med noen av karakterene og likte de ganske godt, men noen av dem var mer irriterende enn andre. Likevel likte jeg det, fordi da ble ikke boka kjedelig. Jeg synes alle historiene var gripende, men den som handlet om Mao som lever i 2098 var best, siden den er futuristisk og det er artig å lese om en tid man ikke vet noen ting om. Forfatteren synes jeg hadde gjort en god jobb med å skildre et samfunn ingen har vært i.

Dessverre synes jeg at den var litt vanskelig å lese i starten, og den var ikke så utrolig gripende i de første kapitlene. Som var dumt, for noen kan den være det, men for meg startet den litt for brått så det var vanskelig å skjønne hva som skjedde. I starten var det også litt mye fokus på familie og personlige problemer, som er en viktig del av historien også, men litt lenger ut i boka fikk man med seg mer av verdensproblemene.

David anbefaler Doppler av Erlend Loe
Boken er en roman utgitt av Cappelen forlag i 2004.


Doppler handler om Andreas Doppler og hans kamp mot det han kaller «flinkheten». Andreas Doppler er en mann som ikke liker andre mennesker, og som føler at samfunnet har tatt gal retning. Han har kone og to barn, men etter å ha falt av sykkelen og slått seg et sted i skogen, fant han ut at han heller ville tilbringe tiden alene der. Han flytter derfor i et telt bare noen hundre meter inn skogen utenfor Oslo. Han begynner etter hvert å «jobbe mot flinkheten». 

Denne boken fant jeg morsom og interessant. Jeg kunne kjenne meg igjen i det han skrev på flere måter, et av dem er at «flinkhet» har blitt til en konkurranse. Han får deg til å se inn i deg selv, tenke etter, og til slutt komme fram til at han faktisk har rett på en del punkter. Et morsomt eksempel er hvordan nordmenn fremdeles irriterer seg over snøen som kommer og går hvert eneste år, slik som den alltid har kommet og gått.

 

Eline anbefaler Flaggermusmannen av Jo Nesbø

Denne boken handler om politimannen Harry Hole som drar til Sydney for å etterforske et mord på en ung norsk kvinne. På veien møter han på flere undergrunnsmiljøer med halliker, pushere, klovner, transer osv. Saken er komplisert, og etterforskeren har utydelige spor å gå etter. Boken er skrevet av en av Norges mest kjente forfattere, og den er blitt en krimklassiker. Dette er den første boken i serien om Harry Hole, og den ble utgitt 1997. 

Celine anbefaler Det aller fineste av Anna Bache-Wiig
Boken ble utgitt på Tiden forlag i 2003

Anna Bache-Wig er utdannet skuespiller og jobber deltid som forfatter. Det aller fineste var den første boken hun skrev. Det aller fineste forklarer livet som fjortis på 80-tallet, men selv om boken er skrevet om tiden før oss, er handlingen så lokal at man kan kjenne seg igjen den. Boka handler om Marte. Hun har venner, gjør det bra på skolen og alt er oversiktlig. Etter sommeren begynner hun å merke at ting ikke er som det pleier, og hun skjønner etterhvert at det verste som kan skje en tenåring har hendt henne. Hun har blitt upopulær. Hun prøver desperat å passe inn og holde på vennene sine som nå har begynt å feste uten henne. Skal hun stå for det hun mener, eller skal hun følge bølgen og gjøre det hun kan for å bli populær igjen? 

Boka er ganske lettlest, men jeg synes den er behagelig og morsom å lese. Anna Bache-Wiig forklarer mange følelser og tanker man kan kjenne seg igjen 

 

Anna anbefaler Hver dag av David Levithan

Hver dag våkner A opp i en ny kropp. Hver morgen en ny jente eller gutt Dette er det eneste livet A kan huske, og vet ingenting om hvorfor det er sånn. For å komme seg gjennom dagen uten å avsløre seg har A tilgang på alle tidligere minner til personen er i. Livet går som det skal helt til A forelsker seg dypt. Går det an å leve i et forhold med en som skifter kropp hver morgen? Kan man se bort ifra det som er utenpå, og elske bare det som er inni? 

Jeg har lest denne boken tre ganger og er veldig glad i den. Boken består av 40 kapitler, et kapittel for hver ny kropp. Den traff blink og inneholder alt en bok burde gjøre. Jeg anbefaler Hver dag til alle. Dette er en bok om identitet, tilhørighet og kjærlighet. A ser ikke på seg selv som et kjønn, men en person, jeg har derfor valgt å skrive A for ikke å definere kjønn. 

Ella anbefaler Et helt halvt år av Jojo Moyes
Boken er en roman utgitt på Bastion forlag i 2013

Jeg har lyst til å lese Et helt halvt år. Et helt halvt år er en kjærlighetsroman skrevet av Jojo Moyes. Boken ble gitt ut på engelsk i 2012 med tittelen Me before you. Boken handler om Lou Clark, som blir ansatt i et halvt års engasjement for å ta seg av Will, som er lam etter en trafikkulykke. Will er bister og bitter. Lou er full av humor, livsgnist og sarkasmer. Gradvis lærer de to hverandre å kjenne. Jeg vil lese boken fordi jeg har lest og hørt mye bra om den. Boken har blitt filmatisert. Jeg vil gjerne lese boken før jeg ser filmen. 

Sivert anbefaler En verdensomseiling under havet av Jules Verne

En verdensomseiling under havet ble gitt ut 1870 og ble skrevet av franskmannen Jules Verne. I denne boken møter man vitenskapsmannen Pierre Arronax som oppdager et undervannsskjær, men dette skjæret oppfører seg veldig spesielt. Dette fører til at han møter kaptein Nemo. Pierre og kompanjongene hans blir med Kaptein Nemo på en verdensomseiling under havet i kapteinens enorme ubåt. 

Denne boken er sterkt preget av informasjonstiden og vitenskapen som kom på denne tiden. Boken har et Steampunk-preg med futuristiske elementer som gjør den veldig spennende. Jeg anbefaler denne boken på det sterkeste. 

Astrid anbefaler Før frosten av Henning Mankell

Før frosten er den tiende boken krimserien «Wallander» som er skrevet av den anerkjente krimforfatteren Henning Mankell. Den ble utgitt i 2002 i Sverige og i 2003 i Norge. Boken følger politimannen Kurt Wallander og hans snart ferdigutdannede politidatter Linda i Ystad-politiet sør i Sverige. 

En sen sommerkveld får Ystad-politiet en merkelig telefon om at det er blitt observert brennede svaner over en innsjø. Kurt og Linda drar ned til innsjøen for å undersøke, men de finner ingenting, så de legger det på is. Like etter får de nok en telefon fra en lokal bonde som forteller at han har funnet en av sine oksekalver ihjelbrent. Politiet regner med at de har med en svært sadistisk dyreplager å gjøre, men da en av Lindas bestevenner og en kulturgeograf forsvinner like etter, skjønner de raskt at det dreier seg om noe enda verre. Under etterforskningen finner de videoer av brutale, sekteriske drap, bibler fra Jonestown, og alt tyder på at de står overfor en nådeløs sekt drevet fram av dommedagsprofetier. 

Isabel anbefaler Ung jente voksen mann av Eline Lund Fjæren

Boka handler om en ung jente på 13 år og en mann 30-åra som forelsker seg i hverandre. Dette er en vanskelig og komplisert kjærlighetshistorie, men forfatteren får fram både det lykkelige og det ulykkelige ved den. Boka viser tingene fra begge karakterenes ståsted. Den forbudte kjærlighet er både søt og trist. Jeg elsket denne boka og anbefaler den på det sterkeste. Den er kort og kan leses på en dag. Virkelig verdt det. Birk hanbefaler Den sjette utryddelsen av Elizabeth Kolbert

Jeg har lyst til å lese Den sjette utryddelsen fordi den tar for seg de viktige problemene verden står overfor nå og de den har vente. Den får deg til å tenke over hva vi mennesker gjør med jorda. Det er vi som har satt igang den sjette utryddelsen, som kan bli den største i geologisk tid, etter utryddelsen av dinosaurene. Boken er ikke lystig lesning, men det sier seg vel nesten selv. Likevel er det viktige temaer som blir tatt opp på en engasjerende og bra måte. Jeg ser frem til å få et mer helhetlig bilde av det «dumme» vi gjør. Boken har vunnet Pulitzer-prisen og kom ut i 2014 (på norsk i 2015). 

Ragnhild anbefaler Boktyven av Markus Zusak

Jeg har fått anbefalt denne boken av den læreren jeg var til opptaksssamtale med her på skolen. Den er skrevet av den australske forfatteren Markus Zusak. Boktyven ble utgitt i 2005 og har vunnet hauger av priser. 

Min bokpresentasjon er basert på bokens bakside og annet jeg har lest om boken. Handlingen starter i 1939 i Nazityskland. Døden har aldri hatt det så travelt før, og den 9-årige Liesel Meminger mister lillebroren sin da de er på vei til en fosterfamilie. Ved hans grav får hun fatt på en liten ting som ligger begravet sneen. Det er en håndbok for kirkegårdsgravere. Boken har blitt glemt der, og det blir Liesels første boktyveri — men ikke det siste. Etter hvert som Liesel lærer å lese av pleiefaren sin, begynner en farlig kjærlighetsaffære med bøker og ord. Snart stjeler hun bøker fra nazistenes bokbrenninger, fra borgmesterfruens fine bibliotek og fra alle de steder hun overhodet kan finne bøker. 

En fin og annerledes ting ved denne boken er at det er selve døden som er historiens forteller. Jeg har hørt masse bra om Boktyven og gleder meg til å lese den. 

Eline Therese anbefaler Rød Kjærlighet-en østtysk familiehistorie av Maxim Leo

Rød kjærlighet tar for seg familiehistorien til Maxim Leo. Han vokste opp i DDR, et kommunistisk styrt land. Han hadde en mor som var journalist og en far som var kunstner. Begge ble født Vest- Tyskland, men endte av ulike årsaker opp i Øst-Tyskland. Morfaren kjempet med de franske styrkene, jobbet som spion under krigen og ble senere en mektig mann DDR. I løpet av boken blir man også bedre kjent med Leos farfar som satt som krigsfange i Frankrike og kom hjem som et nervevrak. Senere forlot han både konen og de to barna deres og prøvde å fortrenge at de i det hele tatt fantes.

Boken ble opprinnelig utgitt på tysk med tittelen Haltet euer Hertz bereit. Eine ostdeutsche Familiengeschichte i 2009. Den har fått mange priser, blant annet den Europeiske bokprisen, og den anbefales også av meg. 

Hannah anbefaler Himmelfall av Kari F. Brænne

Himmelfall er en roman på litt over 700 sider som handler om livet til den russiske tsarsdatteren Maria. Hele historien begynner med en forfatter som er på besøk i Brasil for å skrive et manuskript. Der kommer hun over en dame som sier at hun er 114 år gammel, og som vil fortelle henne sin livshistorie. Denne gamle damen utgir seg for å være et av barna til tsar Nikolai 2 og tsarinne Alexandra som styrte over Russland fra 1894 til 1917. Historien hennes begynner med en oppvekst i det luksuriøse Petersburg-palasset fram til hele familien trolig bøkene jeg har lest. 

Skrivemåten er unik, fordi forfatteren har satt den opp som et intervju: Det begynner med at hun snakker med Maria om en hendelse og Maria ender opp som fortellerstemmen. Det syns jeg er en veldig interessant måte å skrive blir henrettet i sin egen kjeller. Hun klarer å rømme derfra og prøver å finne igjen resten av familiemedlemmene sine. 

Jeg har ikke kommet noe lengre enn dette, men hvis jeg skal dele min egen mening, må jeg si at dette er en av de mest spennende, søte, avanserte og gripende en bok på, fordi man må være veldig observant, og følge med i hvilken tid og på hvilket sted fortelleren er til alle tider. Alt i alt anbefaler jeg denne boken sterkt! 

 

Susanne anbefaler Orkideens hemmelighet av Lucindia Riley

Denne romanen ble utgitt i 2011 og ble en internasjonal bestselger. Dette var også hennes første bok oversatt til norsk. Boken handler om et engelsk gods, et drivhus med sjeldne og dyrebare orkideer og en gammel dagbok som skjuler en ulykkelig kjærlighetshistorie og tragiske familiehemmeligheter. 

Da Julia Forrester var barn tilbrakte hun mye av tiden sin på det gamle godset Wharton Park, der bestefaren hennes var gartner og dyrket orkideer. Når en tragisk ulykke rammer Julias familie, vender hun tilbake til Wharton Park og finner ut at Kit Crawford er arvingen av godset. Han er gang med å pusse opp eiendommen når Julia plutselig finner en gammel dagbok som er nøkkelen til en hjerteskjærende kjærlighetshistorie som holdt på å ødelegge Wharton Park. Dette er en historie som virkelig får en revet med av sterke følelser. Forfatteren skriver på en måte som får en til å leve seg inn i handlingen. Anbefales for de som er glad i en klassisk «good read». 

Fabian anbefaler En intens motvilje mot allsang av Arne Berggren

Jeg ble anbefalt denne boken av moren min fordi hun mente at jeg ville være enig med, eller i hvert fall være interessert i, en del av poengene Arne Berggren skriver om. Boken handler om hvordan Arne Berggren trodde at han visste alt det som var å vite om kreativitet, da en eller annen hendelse fører til at han ender opp et sted med det han hater mest av alt (allsang, karneval, høytidsdager osv.). Boken forklarer også hvordan han finner ut hva han egentlig rømmer fra igjennom en reise i barndommen sin. 

 

Sara MB anbefaler Krigshesten av Michael Morpurgo

Krigshesten finner sted rundt starten av første verdenskrig England. Leseren blir vitne til en rørende historie om kreftene i et vennskap, men også slaktingen av unge soldater midt krigens fresende hete. Den ville tenåringen Albert og hans trofaste fullblodshest Joey, har et helt spesielt bånd som skal bli testet gjennom krigens harde veier og separasjonen som følger. Joey møter på mange mennesker som berører hans liv, og som gir ham hver sin gave av den kjærligheten de har igjen etter krigens sår. Albert drar på leting etter sin elskede venn ved å selv være med i militærets frontlinjer, hvor han tror at han vil finne Joey. Joey blir derimot kastet ut på ville ferder som tar han langt utenfor militærets grep. Han går gjennom tøffe tider med både fysiske og mentale skader. Leseren får følge Joey og Albert fra føll og gutt til man og fullvoksen hingst. Dette er definitivt en bok for heste- og actionelskere. Uansett hva du liker vil du bli rørt av den sterke historien som dette vennskapet går igjennom. Denne boken er også filmatisert av Steven Spielberg og produsert av Dreamworks under navnet War Horse

Du vil virkelig ikke gå glipp av dette eventyret! 

Kristina anbefaler Sannheten om Harry Quebert-Saken av Joél Dicker og Pinnsvinets eleganse av Muriel Barbery

Etter å ha opplevd enorm suksess som ung forfatter, opplever hovedpersonen i Dickers' roman, Marcus Goldman, fullstendig skrivesperre. Han søker hjelp hos sin gamle professor og favorittforfatter. Gjensynet med mentoren får han på ferten av en sensasjonell historie som han må finne sannheten om — og ikke minst skrive. Dickers' roman er en skikkelig «page-turner» — en detektivhistorie, men også en sterk kjærlighetshistorie. Hvis du attpåtil er litt nysgjerrig på livet som forfatter (med eller uten skrivesperre), er denne mursteinen perfekt for deg! 

Fortellerstemmen i Pinnsvinets eleganse veksler mellom den 12 år gamle Palomas perpektiv, og den 54 år gamle Renee. Unge Paloma er ekstremt intelligent, ulykkelig og usedvanlig sær - ikke ulikt portnerkonen Renee, som til tross for sin lave posisjon og følelse av ubetydelighet huser langt mer innsikt enn de snobbete familiene hun er portner for. Renee og Paloma møtes, og mellom dem oppstår et usedvanlig vennskap. 

Dette er en morsomt, trist, rørende og varm historie om alt fra fransk snobberi, vennskap, filosofi, film, og hvor viktig det er å finne noen som forstår og setter pris på din særhet :) 

Fant du ikke svaret du søkte etter?

Våre rådgivere er tilgjengelig for deg. Ta kontakt med oss, og spør om det du lurer på.